• Veľká noc

          • Nech je slávenie Veľkej noci pre Vás prameňom nádeje, radosti a pokoja.

            Požehnané veľkonočné sviatky!

          • Prežívame Svätý týždeň...

          • Dnešné vyučovanie vo Svätom týždni sme ukončili pobožnosťou krížovej cesty a sv.omšou. Počas zastavení krížovej cesty sme premýšľali nad veľkou Božou láskou voči nám a jeho nesmiernom milosrdenstve. Vzájomne si prajeme požehnané veľkonočné sviatky a radosť z Ježišovho zmŕtvychvstania. 

          • Veľkonočné prázdniny

          • Vážení rodičia a milí žiaci!

            Veľkonočné prázdniny sa uskutočnia  v termíne od 28.marca 2024 do 2.apríla 2024. Školské vyučovanie pokračuje 3. a 4. apríla 2024.

            V piatok, 5.apríla 2024, udeľuje riaditeľka školy všetkým žiakom riaditeľské voľno z organizačných dôvodov pri príležitosti Dňa katolíckych učiteľov. V tento deň nebude v prevádzke ani školský klub detí.

          • Korčuľovanie

          • Tak ako pred Vianocami, tak aj pred Veľkou nocou si v piatok 22.3.2024 žiaci 2. - 8.ročníka našej školy spríjemnili deň korčuľovaním v PWG Aréne v Prešove.

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ - DEŇ OBJAVITEĽOV

          • Dňa 20.3.2024 sme na našej škole otvorili dvere dokorán a spoločne prežili krásny deň objavovania. Hneď zrána sme sa ocitli vo svete zázrakov na svätej omši v kaplnke. Vo svete zážitkov nás žiaci 6.B triedy - Janko, Marcus, Timotej a Branko preniesli do bájky Lev a myš. Andrejko Novotný z 3. B svojou hrou na husle rozohral každú strunku nášho tela. No a Eliška, Emka a Petronelka, žiačky z 3.B, nás ako mažoretky rozhýbali do tanca. Potom naše kroky smerovali do sveta tvorivosti, kde sme si vytvorili košíček aj so sladkou odmenou. Svetom vitamínov, kde sme spoznali vitamíny potrebné pre naše zdravie a mohli sme si pochutnať na ovocí a zeleninke, nás previedli žiačky 7. a 8. ročníka- Miška, Nikolka, Tamara a Anička. Tajomstvá chémie v našom každodennom živote sme objavovali spolu so žiakmi 8. ročníka vo svete pokusov. Koľko sily a vytrvalosti je v nás, sme zisťovali vo svete športu, a tu sme si potrénovali aj naše brušká, nohy a ruky. Záver DOD patril svetu čítania. Pani učiteľka Miščíková nás zoznámila s opicou Škoricou, ktorá nás naučila ako ohováranie ubližuje iným a nielen to. DOD nám všetkým priniesol množstvo zážitkov, skúseností, nových poznatkov a predovšetkým radosť do srdca.

          • Február a Marec v ŠKD

          • Mesiace február a marec boli v ŠKD plné tvorivosti. Praktikantky: Katka Sabolová, Stela Pončáková, študentky strednej pedagogickej školy a Katarína Kmecová, študentka pedagogickej fakulty, obohatili svojou prácou program detí v ŠKD. Deti rozmýšľali pri rôznych hlavolamoch, krížovkách, tvorili, naučili sa niečo nové z oblasti športu, zdravého stravovania, zahrali si nové hry, zažili veľa nového, inšpiratívneho. V tomto čase nás poctili návštevou aj žiaci-predškoláci z materskej školy v Kendiciach.

            S pozdravom, Mgr. Veronika Kakalecova

          • Biblická olympiáda

          • Dňa 22.3.2024 sa v Prešove uskutočnilo okresné kolo Biblickej olympiády. Súťažné družstvo žiačok našej školy v zložení: Tamara Bebľárová (VIII.A), Anna Pigulová (VIII.A) a Michaela Sabolová (VII.A) sa umiestnilo na 1. mieste. Srdečne blahoželáme!

          • Deň otvorených dverí

          • Milí rodičia,starí rodičia, milé deti a priatelia školy!

            Pozývame Vás na Deň otvorených dverí do našej školy v stredu 20.marca 2024.

            Spoločne s Vami objavíme nepoznané a zažijeme nevšedné...

            Tešíme sa na stretnutie s Vam!

            (za plagátik ďakujeme Timotejovi B.zo 6B)

          • Projekt Moduly - Golfujeme v škole

          • Zaujímavou novinkou v tomto šk. roku je zapojenie do projektu MODULY, ktorý má za cieľ priniesť do vyučovacieho procesu zaujímavý, inovatívny a inšpiratívny obsah a predstaviť žiakom aktívne spôsoby trávenia voľného času. Pod vedením skúseného inštruktora absolvujú žiaci 2., 3. a 5.ročníka šesť vyučovacích hodín golfovej prípravy zábavnou formou. A treba povedať, že žiaci si tieto hodiny naozaj užívajú.

          • Dramatizácia bájok

          • (Bájka o levovi a myši, Závisť sa nevypláca)

            Dávajte pozor na malých a slabých...
            V šiestom ročníku jedným z tematických celkov v literárnej výchove sú aj bájky. Bájky sú krátkym literárnym útvarom, no aj napriek malému rozsahu sú nositeľmi veľkých posolstiev a právd. Žiaci zo 6.B sa o tom presvedčili na vlastné oči, uši a overili si to aj na vlastnej koži. Ako? Bájky čítali, bájky písali (vlastná tvorba) a dokonca ich aj ako herci zahrali.
            Na dramatizáciu bájok sa žiaci veľmi dôkladne pripravili – od výberu vhodného textu, cez rozdelenie postáv a replík, až po prípravu kulís. A tak sme mohli vidieť Bájku o levovi a myši od Ezopa alebo bájku Závisť sa nevypláca od Paľka Pjatáka (vlastná tvorba).
            Zmysel bájok – ponaučenie – zrejme padol v tejto triede na úrodnú pôdu, pretože iba deti, ktoré si uvedomujú silu priateľstva, skromnosti, láskavosti a dobroprajnosti dokážu svoje malé-veľké dramatické prevedenie bájky zakončiť týmto ponaučením:
            „Dávajte pozor na malých a slabých, lebo aj oni sú hodní toľko, čo silní a veľkí. Nikdy nevieme, kedy
            budeme potrebovať ich pomoc.“

          • Hviezdoslavov Kubín

          • „Knihy sú najtichším a najstálejším priateľom. Sú najprístupnejším a najmúdrejším poradcom a najtrpezlivejším učiteľom.”

             Charles William Eliot

                  Dňa 6. marca 2024 sa v priestoroch VIII. A triedy konala recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín. Do súťaže sa zapojili žiaci prvého, ale aj druhého stupňa.

                  Vďaka recitátorkám a recitátorom sme sa mohli ocitnúť na safari, kde sme sa stretli so Žirafou s najdlhším krkom, Slonom TonkomModelkou kozou. Ako Tieň sa popri nás mihol Píšťalkár so svojou píšťalkou, vyriešili sme Zločin v šatníku, dozvedeli sme sa, Čo robí pán školník počas letných prázdnin. Keď sme počas putovania zázračnou krajinou rôznych príbehov nevládali, oddychovali sme spolu s Najväčším z leňochov, ale keďže Múdre mamičky nás upozornili, že lenivosť sa nevypláca, spolu s hudcami sme sa vydali na objavnú cestu horou. Naším bádaním sme zistili, že Márnotratná princezná v skutočnosti nie je až taká márnotratná a že nie všetky deti majú šťastie na bezstarostné detstvo – Tracy vie o tom svoje...

                   Tieto a mnohé iné príbehy, vďaka prednášajúcim, zaplnili priestor nielen našej triedy, ale aj priestor fantázie v každom z nás. Všetky deti sa poctivo na prednes pripravili a každý podal vynikajúci výkon. Žiaľ, umiestniť sa mohli iba niektorí. Odborná porota o umiestnení rozhodla takto:

             

            I. Kategória poézia: 1. Viktória Pjatáková

                                            2. Dominik Pjaták a Emma Pjatáková

             

            I. Kategória próza: 1. Rebeka Marcinová

                                           2. Sára Kakalecová

                                           3. Andrej Novotný

             

            II. Kategória poézia: 1. Kiara Jana Kakalecová

                                             2. Samuel Leško

             

            III. Kategória próza: 1. Diana Kováčová

                                             2. Michaela Sabolová

             

            Odborná porota:     Mgr. D. Pjatáková (predsedníčka poroty)

                                           Mgr. J. Bugátová

                                           Mgr. V. Porubská

                                           Mgr. P. Miščíková

             

                    Ďakujeme porote za odborné posúdenie výkonov a vyhlásenie výsledkov. Ďakujeme pani riaditeľke Mgr. B. Ďordíkovej a pani zástupkyni Mgr. S. Moserovej za povzbudzovanie súťažiacich. Ďakujeme tiež za finančnú podporu a  spoluprácu ZRPŠ.

                  Posledná recitátorka dorecitovala, výsledky sa vyhlásili, deti sa rozišli domov, trieda stíchla... Je to preč, Hviezdoslavov Kubín skončil... Je koniec? Nie! Všetky krásne zážitky, spomienky, emócie v nás pretrvávajú a pretvárajú našu fantáziu na ešte krajšiu a farebnejšiu... Ďakujeme!

          • Martinus u nás

          • Dňa 16.2.2024 /piatok/ do našej školy zavítali dve milé slečny Nicol Marcinková a Soňa Vašková z kníhkupectva Martinus v Prešove. Žiakom 1.,2.,3. a 5. ročníka zaujímavou a pútavou formou predstavili širokú paletu kníh venovanú detskému čitateľovi. Nechýbal ani literárny kvíz, odmena pre každého zúčastneného ako aj vzácny darček - knihy, ktoré putovali do triednych knižníc. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

          • Národný týždeň manželstva

          • V dňoch 12.-18.2.2024 prebiehal na Slovensku opäť Národný týždeň manželstva. Dôležitosť manželstva aj ako sviatosti sme si pripomenuli tiež so žiakmi našej školy - banerom na prízemí hlavnej budovy, ale aj rozhovormi o dôležitosti vzťahov i prioritách vo vzťahoch. Keďže bol tento týždeň zároveň valentínskym týždňom, využili sme tento čas aj na výrobu "valentínky" pre rodičov, ale aj priateľov i učiteľov, aby sme potešili tých, ktorých máme radi.  

          • ...a Slovo bolo u Boha..

          • Koncom januára sa niektorí odvážni žiaci našej školy premenili na recitátorov kresťanskej poézie a prózy. Otestovali svoju pamäť, bojovali s menšou či väčšou trémou, aby nám ostatným darovali neopakovateľný umelecký zážitok.

            Neskôr všetci šiesti - Rebeka Marcinová a Michal Pigula z 2.B, Ela Hropková a Andrej Novotný z 3.B, Anna Pigulová a Tamara Bebľárová z 8.A reprezentovali našu školu na celodiecéznom kole recitačnej súťaže A Slovo bolo u Boha, ktoré sa konalo 31.1.2024 v Košiciach, kde Tamara Bebľárová získala v prednese prózy krásne 3.miesto.

            Blahoželáme!

          • ČÍTAME PRE RADOSŤ

          • „Naučiť deti ako čítať je málo, musíme ich naučiť chcieť čítať.“(Trelease 1989)


            Naša škola sa prihlásila do projektu organizovanom MŠ SR s názvom Čítame pre radosť. Tento projekt je zameraný na vzbudenie záujmu o čítanie u detí, na podporu čítania a na rozvoj čitateľských zručností, ako aj na čítanie s porozumením. Toto všetko má prepojenosť s celkovou vzdelanosťou detí. Do tohto projektu sme boli úspešne vybraní a získali dotáciu na nákup kníh do 1.a 2. ročníka. Takto vznikli knižnice v triedach 1.A, 1.B, 2.A, 2.B. Deti si počas prestávok, počas pobytu v ŠKD i počas niektorých hodín môžu z kníh čítať, ako aj využívať získané poznatky v rámci jednotlivých hodín. Je radosť sledovať ako deti s radosťou čítajú!

          • PRIDAJ RUKU K MODLITBE

          • Je aktivita Pápežských misijných diel, ku ktorej sa počas pôstneho obdobia pridávame aj my. Každé ráno pridávame svoje ruky k modlitbe, aby sme sa spoločne modlili za konkrétne úmysly.

          • Starostlivosť o izbové rastliny

          • „Boh je priateľom mlčania. Všimnite si, že príroda, stromy, rastliny a kvety rastú v tichu. Všimnite si, ako sa nebo, slnko a mesiac nečujne pohybujú. Aj my potrebujeme byť ticho, aby sme sa mohli dotknúť duše.“
            Matka Tereza

             

            V rámci environmentálnej výchovy a za účasti triednej učiteľky sa žiaci II.A učili rozmnožovať a presádzať kvetiny. Vybrali si liečivú rastlinu – Nádchovník. Žiaci sa o rastliny starajú v triede a keď rastliny vyrastú, vezmú si ich domov a budú si z tejto zdravej izbovej rastliny variť čaj. Aj naša škola dbá na krajší a lepší život na našej planéte.