• „Čítať spoločne je super!“

          • Mnohé deti doma po knihe nikdy nesiahnu alebo čítajú veľmi málo. Prečo? Odpoveď je často záhadou. My, trieda 2. B, sme sa rozhodli urobiť experiment. Preniesť detskú izbu na chvíľu do školy a vyskúšať čítať spoločne so svojimi spolužiakmi, kamarátmi. Potrebné bolo doniesť do školy knihu, ktorú vo svojej knihovníčke majú, ale
            zatiaľ ju nečítali, nájsť si v triede miesto na poduške, koberci, stoličke či v čitateľskom kútiku a čítať!!! Takto spoločne sme čítali na viacerých hodinách čítania, po ktorých nasledovalo zdieľanie s prečítanou knihou a kresba ilustrácie, ktorá vystihovala to, čo žiaci prečítali. Neverili by ste aké ticho v triede zavládlo, keď sa knihy otvorili, aké nadšenie pre čítanie bolo možné vnímať v miestnosti, aké nádherné zdieľanie nasledovalo.
            Aký je výsledok nášho experimentu? Čítať spoločne je super!!!

          • Európsky deň jazykov

          • Jeho korene siahajú do roku 2001, ktorý bol Európskym rokom jazykov. Organizátormi boli Rada Európy a Európska únia a zapojilo sa doň 45 krajín. Svojimi aktivitami poukázal na jazykovú rozmanitosť v Európe a vyjadril podporu jazykovému vzdelávaniu.

            Úspech projektu Európsky rok jazykov prispel k tomu, že Rada Európy sa rozhodla vytvoriť každoročnú tradíciu a vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov.

            Európsky deň jazykov sme si pripomenuli aj v našej škole 29. 9. 2023. Žiaci druhého stupňa sa na pripomienku tohto dňa poctivo pripravovali už počas hodín anglického jazyka, kde si vyberali vtipy a prekladali ich do anglického jazyka. Anglické preklady vtipov boli súčasťou obrázkov, ktoré žiaci v piatok (29. 9. 2023) vyrábali, maľovali, kreslili. Z vytvorených obrázkov na druhom poschodí školy vznikla galéria zaujímavých, ale hlavne vtipných dielok. Žiaci vystavované práce ohodnotili a svojím hlasovaním vybrali v každej triede ten najlepší, najkrajší a najvtipnejší výkres. Každý víťaz bol ocenený peknou pozornosťou, potleskom a uznaním od spolužiakov a paní učiteliek.

            Srdečne blahoželáme: Oliverovi z 5. A, Marekovi a Fabiovi zo 6. A, Františkovi zo 6. B, Dianke a Jankovi (rovnaký počet bodov) zo 7. A, Ľubošovi z 8. A.

          • DOPRAVNÉ IHRISKO

          • Dňa 25.9.2023 sa žiaci 1.-5. ročníka oboznamovali s pravidlami cestnej premávky na Dopravnom ihrisku Delňa v Prešove. Teoretické vedomosti, ktoré si preverili v pripravených testíkoch, si overili aj prakticky v exteriéri dopravného ihriska na cvičisku. Na podklade výroku „ Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“, si žiaci na kolobežkách a bicykloch mohli vyskúšať reálne dopravné situácie ako správne prechádzanie cez križovatky, pravidlo pravej ruky či kruhový objazd. 

          • „USILOVNE, S LÁSKOU, SPOLU“

          • Skúsiť takto pracovať v škole (a nielen tam), nám ponúkol Michal Harakaľ, náš školský kaplán na prvej
            spoločnej svätej omši.
            V priebehu celého školského roka sa cez jednotlivé aktivity budeme zameriavať na každé jedno
            z týchto troch slov.
            Počas októbra, novembra a decembra to bude USILOVNE.

          • Od dynamického opisu k Šarkaniáde

          • Siedmaci na hodinách slovenského jazyka tému dynamického opisu aplikovali do praxe. Každý z nich si pripravil dynamický opis výroby šarkana. Okrem krátkeho úvodu a záveru, opisy obsahovali vymenovanie pomôcok potrebných na zostrojenie šarkanov a samotný opis pracovnej činnosti. Žiaci pri tvorbe šarkanov mohli využiť iba tie pomôcky, ktoré ich opis obsahoval. Siedmaci vyrábali šarkanov podľa zvoleného postupu v opise – nič navyše, nič menej... Niekomu sa dielko podarilo lepšie, inému menej, ale každý z nich získal „parťáka“ na veterné jesenné dni. Zdatnosť svojich výtvorov v lietaní si deti preverili na malej Šarkaniáde. Vzhľadom na krásne slnečné počasie, v ktorom sa (takmer) ani lístoček nepohol, nakoniec boli v pohybe viac siedmaci ako ich šarkany... V každom prípade si aj pri dynamickom opise mohli žiaci uvedomiť, že slovenčina je reálna súčasť nášho života a nie je to iba založená učebnica v školskej taške.