• Mikuláš v škole

          • V tomto náročnom období, jednou z pozitívnych chvíľ pre žiakov našej školy, bola návšteva Mikuláša. 6. decembra žiaci 9. ročníka vyčarovali úsmev na tvárach mnohým deťom. Veď kto by nemal rád Mikuláša a jeho verných pomocníkov anjelov? Šibalskí čerti tiež neostali v úzadí a mnohých doslova "zmaľovali" čiernymi farbami. Nič nie je čarovnejšie ako úsmev na tvári a radosť v detských očiach. Veríme, že aj vďaka deviatakom, mali žiaci našej školy čarovný deň sv. Mikuláša.

          • Štedrý Mikuláš v ŠKD

          • Tohto roku bol Mikuláš v našej škole naozaj štedrý. Doniesol pre našich žiakov nielen kopec balíčkov so sladkosťami, ale aj hŕbu nových hier pre deti do ŠKD. Ďakujeme Mikuláš! 

          • Kŕmidlá pre vtáčiky

          • Zima sa nám už pomaly priblížila a my sme nezabudli ani na naše vtáčiky. Spolu s deťmi v ŠKD sme z plastových fliaš vytvorili kŕmidlá a naplnili ich chutnou slnečnicou. Veríme, že im to pomôže prečkať zimu a na jar sa nám odmenia krásnym spevom. 

          • Výzdoba v škole

          • Nech sa páči, pozrite sa, ako to vyzerá teraz u nás v škole. Ďakujeme všetkým, ktorí sa spolupodieľali na príprave.

          • Slovenčina naša každodenná...

          • Tohto školského roku prebiehalo opakovanie učiva trochu inak. Šiestaci našej školy si totiž opakovali slovné druhy cez aktivity a činnosti, ktoré majú najradšej a ktorých vykonávanie ich teší a napĺňa. A tak sme si počas hodín slovenského jazyka zahrali nielen futbal, ale aj stolný tenis, zacvičili posilňovacie cviky, na chvíľu sme sa stali amatérskymi maliarmi, čo-to sme sa dozvedeli o skautingu a zložení terénneho bicykla a dokonca sme sa zúčastnili na virtuálnej prehliadke železničných vozňov, vagónov a železničných dopravných spoločností.

            Žiaci svoje záľuby odprezentovali ako najlepšie vedeli a v druhej časti ich prezentácie sme sa už zamerali na oblasť slovenského jazyka. V nej sme sa na základe výpovedí žiakov zameriavali už na konkrétnejšie vedomosti zo slovných druhov, správne používanie slov a slovných spojení a spisovné vyjadrovanie sa.

            Cieľom tejto netradičnej formy opakovania a upevňovania učiva bolo, aby si žiaci uvedomili, že slovenský jazyk nie je iba predmet, ktorý sa učíme v škole. Že to nie je iba učebnica, ktorú po zazvonení na prestávku odložím do tašky. A rovnako to nie je ani „strašiak“ v podobe pravidiel s nespočetným množstvom výnimiek, ktoré potvrdzujú alebo vyvracajú platnosť y/i v slovách... Slovenčina je totiž KAŽDODENNÁ SÚČASŤ NÁŠHO ŽIVOTA, pretože sme Slováci a v slovenskom jazyku myslíme, snívame, modlíme sa. V slovenskom jazyku je pre nás prirodzené vyjadriť nielen svoje záľuby, ale aj lásku, smútok, strach či šťastie.

            Veríme, že aj takéto netradičné hodiny slovenského jazyka boli a sú prínosom pre žiakov našej školy.

        • Karanténa žiakov 8.A
          • Karanténa žiakov 8.A

          • Riaditeľka školy oznamuje, že od pondelka 6.12.2021 ostáva trieda 8.A v karanténe a prechádza na dištančné vyučovanie. V triede sa vyskytli dva prípady pozitívnych výsledkov domácich Ag-samotestov. Je vysoko pravdepodobné ďalšie šírenie ochorenia covid-19 medzi žiakmi. Rodičia, kontaktujte svojho detského lekára a venujte zvýšenú pozornosť zdravotnému stavu Vašich detí. 

            Nezabudnite na odhlásenie zo stravy v ŠJ. Ďalšie informácie sprostredkuje triedna učiteľka.

            Ďakujem za pochopenie! 

            aktualizácia: KARANTÉNA žiakov 8.A trvá do 13.12.2021. Žiaci nastupujú do školy v utorok 14.12.2021

            Mgr. B.Ďordíková, riaditeľka školy

          • Informatická súťaž iBobor

          • Aj tento školský rok sa zapojili žiaci našej školy do informatickej súťaže iBobor, ktorá prebiehala 8. až 12. novembra 2021. Možnosť zapojiť sa mali aj žiaci, ktorí boli v tom čase na dištančnom vzdelávaní alebo v karanténe. Úspešnými riešiteľmi v jednotlivých kategótriách boli:

            Drobec (2.-3. ročník):

            Kiara Jana  Kakalecová III.A

            Samuel Leško III.A

            Adrián Havrila III.A

            Diana Ďordíková III.A

            Bobrík (4. - 5. ročník):

            Marcus Kamzík IV.B

            Pavol Pjaták IV.B

            Michaela Sabolová V.A

            Benjamín (6. - 7. ročník):

            -

            Kadet (8. a 9. ročník):

            Matej Miškaň VIII.A

            Chiara Ugrayová VIII.A

          • Školský semafor

          • Váž. rodičia,

            aktuálna verzia Školského semaforu 1.6 ukladá rodičom povinnosť hlásiť škole použitie domácich Ag testov.

            Ďalšou zmenou je aj okamžitá 10 dňová karanténa žiakov po kontakte s pozitívne testovanou osobou - už po pozitívnom domácom Ag samoteste . Výnimku z tejto karantény si môžu uplatniť žiaci, ktorí prekonali covid-19 za posledných 180 dní, alebo sú plne očkovaní. Oznámenie o výnimke z karantény posiela rodič cez Edupage.

        • Karanténa žiakov 6.A
          • Karanténa žiakov 6.A

          • Po konzultácii s RÚVZ v Prešove a na základe Školského semaforu MŠVVaŠ SR verzia 1.6 aktualizovaného dňa 26.11.2021 riaditeľka školy oznamuje, že po kontakte so žiačkou pozitívne testovanou na covid -19 budú žiaci 6.A triedy v  termíne od 27.11.2021 – 5.12.2021 v povinnej karanténe. Počas vyučovacích dní v tomto termíne bude v triede prebiehať dištančné vyučovanie podľa riadneho rozvrhu hodín.

            Žiaci 6.A sú od pondelka 29.11.2021 do piatku 3.12.2021odhlásení zo stravy, prípadné zmeny riešia rodičia s vedúcou jedálne.

            Ďalšie informácie žiakom sprostredkuje triedna učiteľka. Žiadame rodičov, aby sledovali zdravotný svojich detí a aktuálne školské oznamy. Ďakujeme!

            Mgr.B.Ďordíková, riaditeľka školy

             

          • Novinári v našej škole

          • V uplynulých dňoch našim trom žiakom, Kristíne Dorkovej, Laure Pigulovej a Marošovi Némethovi uverejnili príspevky v novom dvojčísle (7 – 8) časopisu Slovenčinári (Kristína a Laura sú už stredoškoláčky, no v čase zasielania prác redakčnej rade boli dievčatá žiačkami deviateho ročníka).

            Veľmi nás teší, že aj naši žiaci patria k tým, ktorých príspevky boli prijaté a zverejnené. A možno práve  toto je začiatok ich žurnalistickej budúcnosti.

            Časopis si môžete pozrieť cez nasledujúci link:

            slovencinari7_8-28_10_2021.pdf

            Konkrétne práce našich žiakov nájdete v časopise na týchto stranách:

            • Laura Pigulová s. 178
            • Kristína Dorková s. 177
            • Komentár učiteľky s. 179
            • Maroš Németh s. 205
            • Komentár učiteľky s. 206

            Želáme príjemné čítanie.
             

        • Povinnosť nosiť rúško od 25. 11. 2021
          • Povinnosť nosiť rúško od 25. 11. 2021

          • Na základe Vyhlášky č. 262/2021 ÚVZ SR  je od 25.novembra 2021 nariadená

            povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest žiakov vo všetkých vnútorných priestoroch školy, aj počas

            vyučovania. Prosíme rodičov, aby zabezpečili svojim deťom  2 ks rúšok (1 + 1 rezervné).

            Ďakujeme za pochopenie a rešpektovanie tejto povinnosti.

        • Interwiev s Milanom Rastislavom Štefánikom
          • Interwiev s Milanom Rastislavom Štefánikom

          • Počas hodiny dejepisu deviatakov navštívila významná osobnosť našich dejín.  Milan Rastislav Štefánik (Martin S.) ochotne a so svojským šarmom odpovedal na vopred pripravené otázky. Žiaci si prostredníctvom odpovedí zopakovali alebo sa dozvedeli informácie aj o tom, kedy a prečo Štefánika vyhnal otec z domu, ako sa volali jeho rodičia, kedy a kde bol publikovaný jeho návrh československej vlajky, ako sa volala jeho milovaná žena, aké zdravotné problémy ho trápili atď. Otázok a odpovedí bolo naozaj veľmi veľa, ale asi najzaujímavejší bol moment, keď Štefánik odpovedal na otázku: „Kedy a kde ste zomreli?“

            Ďakujeme M. R. Štefánikovi za čas, ktorý venoval žiakom našej školy a veríme, že sa deviatakom takáto nezvyčajná forma vyučovacej hodiny páčila a obohatila ich.

          • Prerušenie vyučovania v 8.A

          • Riaditeľka školy prerušuje prezenčné vyučovanie 8A triedy od 8.novembra 2021. V triede bude prebiehať dištančné vyučovanie podľa riadneho rozvrhu, na ktorom sú žiaci povinní sa zúčastňovať. Ďalšie informácie poskytne žiakom a zákonným zástupcom triedna učiteľka.

          • Jesenné prázdniny

          • V dňoch 28.10.2021 (štvrtok) a 29.10.2021 (piatok) sú jesenné prázdniny.

            1.11.2021 (pondelok) sviatok Všetkých svätých.

            Riadne vyučovanie začne 2.11.2021 (utorok).

            Naďalej platí, že ak žiak preruší vyučovanie v trvaní viac ako 3 dni (počíta sa aj víkend a prázdniny), po príchode do školy predkladá písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti.

            Prosíme Vás, aby ste toto vyhlásenie poslali elektoronicky, prostredníctvom žiaka, alebo osobne prišli vypísať pri nástupe do školy. 

            Prajeme požehnaný prázdninový a dušičkový čas.

        • Obnova vyučovania
          • Obnova vyučovania

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Riaditeľka školy obnovuje od pondelka 18.októbra 2021 vyučovanie v triedach 1B, 3A, 4B, 5A a 8A.

            Podmienkou nástupu dieťaťa do školy je stav, keď dieťa nejaví 3 dni pred nástupom na vyučovanie žiadne príznaky ochorenia a nebolo 7 dní v kontakte s pozitívnou osobou.

            Odporúčame Vám v nedeľu večer vykonať domáci Ag- test, jeho použitie nám, prosíme, oznámte cez Edupage. Nezabudnite na povinné Vyhlásenie o bezpríznakovosti (cez Edupage, prostredníctvom žiaka pri rannom filtri, prípadne prísť v pondelok ráno osobne podpísať do školy).

            V nasledujúcom týždni budú mať žiaci upravený – skrátený rozvrh hodín do 11,35 hod. Je to z dôvodu vysokej chorobnosti pedagogického zboru (PN, OČR) a tiež naša snaha o prevenciu (minimalizovanie osobných kontaktov), nakoľko sme v škole v posledných týždňoch často konfrontovaní s novými covid - pozitívnymi prípadmi.

            Prevádzku začne aj Školský klub detí.

            Ďakujeme za porozumenie a prajeme všetkým veľa zdravia!

            Vedenie školy

        • Dištančné vyučovanie triedy 6.A
          • Dištančné vyučovanie triedy 6.A

          • Riaditeľka školy prerušuje prezenčné vyučovanie triedy 6.A v termíne od 14.10.2021. Žiaci boli v  pondelok v úzkom kontakte s pozitívnou osobou (1 vyučovacia hodina). Po zajtrajšej konzultácii s RÚVZ bude žiakom a rodičom podaná informácia o dĺžke karantény.

            V triede bude prebiehať dištančné vyučovanie podľa riadneho rozvrhu, na ktorom sú žiaci povinní sa zúčastňovať! 

            O vyučovaní ostatných tried od pondelka 18.10.2021 Vás budeme informovať v priebehu zajtrajška.

            Ďakujeme za pochopenie!

            B.Ďordíková

          • Spolu múdrejší 2

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky z rozpočtu na rok 2021 vyčlenilo finančné prostriedky na rozvojový projekt „Spolu múdrejší 2“, do ktorého sa zapojila aj naša škola.

            Program Spolu múdrejší 2 je určený na podporu škôl, ktoré budú prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov, ohrozených školským neúspechom, alebo žiakom, ktorí potrebujú pomoc s učivom, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v mimoškolských hodinách v stanovenom rozsahu.

            Projekt sa bude realizovať v priebehu mesiacov október až december 2021 a zapojili sa do neho žiaci 1.stupňa aj 2.stupňa. Žiaci, ktorí sa do projektu zapojili, sa formou doučovania venujú tým častiam učiva, v ktorých z rôznych dôvodov majú nejaké problémy a potrebujú učivo dobehnúť.

            Veríme, že snaha našich učiteľov pri doučovaní žiakov (individuálne alebo v skupinách) prispeje k zlepšeniu vedomostí a následne aj vzdelávacích výsledkov našich žiakov.