• Európsky deň jazykov

          • Jeho korene siahajú do roku 2001, ktorý bol Európskym rokom jazykov. Organizátormi boli Rada Európy a Európska únia a zapojilo sa doň 45 krajín. Svojimi aktivitami poukázal na jazykovú rozmanitosť v Európe a vyjadril podporu jazykovému vzdelávaniu.

            Úspech projektu Európsky rok jazykov prispel k tomu, že Rada Európy sa rozhodla vytvoriť každoročnú tradíciu a vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov.

            Európsky deň jazykov sme si pripomenuli aj v našej škole 29. 9. 2023. Žiaci druhého stupňa sa na pripomienku tohto dňa poctivo pripravovali už počas hodín anglického jazyka, kde si vyberali vtipy a prekladali ich do anglického jazyka. Anglické preklady vtipov boli súčasťou obrázkov, ktoré žiaci v piatok (29. 9. 2023) vyrábali, maľovali, kreslili. Z vytvorených obrázkov na druhom poschodí školy vznikla galéria zaujímavých, ale hlavne vtipných dielok. Žiaci vystavované práce ohodnotili a svojím hlasovaním vybrali v každej triede ten najlepší, najkrajší a najvtipnejší výkres. Každý víťaz bol ocenený peknou pozornosťou, potleskom a uznaním od spolužiakov a paní učiteliek.

            Srdečne blahoželáme: Oliverovi z 5. A, Marekovi a Fabiovi zo 6. A, Františkovi zo 6. B, Dianke a Jankovi (rovnaký počet bodov) zo 7. A, Ľubošovi z 8. A.

          • DOPRAVNÉ IHRISKO

          • Dňa 25.9.2023 sa žiaci 1.-5. ročníka oboznamovali s pravidlami cestnej premávky na Dopravnom ihrisku Delňa v Prešove. Teoretické vedomosti, ktoré si preverili v pripravených testíkoch, si overili aj prakticky v exteriéri dopravného ihriska na cvičisku. Na podklade výroku „ Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“, si žiaci na kolobežkách a bicykloch mohli vyskúšať reálne dopravné situácie ako správne prechádzanie cez križovatky, pravidlo pravej ruky či kruhový objazd. 

          • „USILOVNE, S LÁSKOU, SPOLU“

          • Skúsiť takto pracovať v škole (a nielen tam), nám ponúkol Michal Harakaľ, náš školský kaplán na prvej
            spoločnej svätej omši.
            V priebehu celého školského roka sa cez jednotlivé aktivity budeme zameriavať na každé jedno
            z týchto troch slov.
            Počas októbra, novembra a decembra to bude USILOVNE.

          • Od dynamického opisu k Šarkaniáde

          • Siedmaci na hodinách slovenského jazyka tému dynamického opisu aplikovali do praxe. Každý z nich si pripravil dynamický opis výroby šarkana. Okrem krátkeho úvodu a záveru, opisy obsahovali vymenovanie pomôcok potrebných na zostrojenie šarkanov a samotný opis pracovnej činnosti. Žiaci pri tvorbe šarkanov mohli využiť iba tie pomôcky, ktoré ich opis obsahoval. Siedmaci vyrábali šarkanov podľa zvoleného postupu v opise – nič navyše, nič menej... Niekomu sa dielko podarilo lepšie, inému menej, ale každý z nich získal „parťáka“ na veterné jesenné dni. Zdatnosť svojich výtvorov v lietaní si deti preverili na malej Šarkaniáde. Vzhľadom na krásne slnečné počasie, v ktorom sa (takmer) ani lístoček nepohol, nakoniec boli v pohybe viac siedmaci ako ich šarkany... V každom prípade si aj pri dynamickom opise mohli žiaci uvedomiť, že slovenčina je reálna súčasť nášho života a nie je to iba založená učebnica v školskej taške.

          • Triedne aktívy a rodičovské združenie

          • Riaditeľstvo CZŠ oznamuje zákonným zástupcom, že dňa 28. septembra 2023 sa uskutoční plenárne stretnutie rodičovského združenia so začiatkom o 16. 00 hod. v hlavnej budove školy.

            Pred začiatkom plenárneho stretnutia od 15.30 budú triedne aktívy s triednymi učiteľmi.

            Srdečne pozývame a tešíme sa na stretnutie.

          • Perspektívni moderátori v 8. A

          • Na chvíľu sa naši ôsmaci premenili na nádejných moderátorov, ktorí slávnostnými prejavmi otvárali začiatok školského roka, po rekonštrukcii opätovné spustenie prevádzky rôznych centier, firiem a detských ihrísk. Žiaci nezapôsobili iba pripravenými slávnostnými prejavmi, samotným prednesom, ale i (niektorí) elegantným oblečením, ktoré neodmysliteľne patrí k prednesu slávnostného prejavu.

          • SNP

          • Večer, 29. augusta 1944, vydal Ján Golian heslo: „Začnite s vysťahovaním,“ ktoré bolo signálom na začiatok ozbrojeného odporu – v našich dejinách známeho ako SNP.
            Žiaci ôsmeho ročníka sa počas prvých septembrových dní dozvedeli o význame a podstate Slovenského národného povstania. Hoci sa učivu svetových vojen začnú podrobnejšie venovať až koncom školského roka, nikdy nie je na škodu rozširovať žiakom obzory a povedomie národnej identity.
            Veríme, že aj vďaka pripomínaniu si pamätných dní, historických udalostí a histórie ako takej (aj mimo učebných osnov a plánov), budú žiaci našej školy lepšie pripravení nie na žitie v minulosti, ale práve na život v budúcnosti.

          • Didaktická hra

          • Na začiatku roka, v krásny slnečný piatok, 8.9.2023, sme sa v rámci didaktickej hry vybrali na pešiu túru od našej školy ku Kendickému krížu po trase zastavení krížovej cesty. V krásnej Božej prírode sme putovali v tôni stromov, vzájomne si pomáhali nevzdať sa, aj keď sily ubúdali a bruško vyhladlo. Všetku námahu sme obetovali za žiakov a ich rodičov i učiteľov našej školy. Privítal nás nádherný výhľad a v srdci pocit, že sme to spoločne zvládli. Cestou späť nesmela chýbať odmena vo forme zmrzliny.

        • Školské sv. omše
          • Školské sv. omše

          • 🙏 V tomto šk. roku budeme školské sv omše sláviť v školskej kaplnke sv. Jozefa každý pondelok a každú stredu pred vyučovaním o 7,30 hod. Do kaplnky pozývame nielen školákov, ale aj verejnosť, rodičov, či starých rodičov.V stredu 6.septembra počas sv. omše duchovný otec požehná žiakom školské batohy a aktovky, ktoré si donesú do kaplnky. 🙏❤

          • Škola volá! Začíname nový školský rok 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci, školský rok 2023/2024 začneme 4.septembra 2023 o 9.00 svätou omšou v kostole. Po skončení svätej omše do školy idú len žiaci prvých ročníkov, ktorí sa tam stretnú so svojimi triednymi učiteľmi. Ostatní žiaci majú v tento deň voľno.

            Vyučovanie začne 5.septembra 2023 triednickymi hodinami do 11.35. K dispozícii bude aj školský klub detí. Od 6.septembra 2023 bude vyučovanie prebiehať podľa rozvrhu.

            Tešíme sa na Vás a prajeme ešte požehnané posledné dni prázdnin.

          • Záver školského roka

          • Školský rok 2022/2023 ukončíme vo štvrtok, 29.júna 2023, svätou omšou o 9.00 vo farskom kostole, na ktorej poďakujeme Bohu za silu pri učení a za všetky úspechy, ktoré sme v končiacom školskom roku dosiahli.

            Potom bude nasledovať odovzdanie vysvedčení v triedach a  vitaj leto, vitajte prázdniny!!!

            Školský klub detí v tento deň nebude.

            V piatok, 30. júna 2023, je pre všetkých žiakov udelené riaditeľské voľno.

          • Informácie k „obedom zadarmo“

          • Vážení rodičia,

            v prílohe Vám posielame informáciu k poskytovaniu dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (tzv. obedy zadarmo) od 01.09.2023 a ŽIADOSŤ (návratku), ktorú je potrebné vyplnenú doručiť do školy najneskôr do 27.06.2023 (inak nebudeme môcť Vaše dieťa zaradiť do zoznamu na žiadosť o túto dotáciu).

            Žiadosť môžete podať aj elektronicky cez Edupage prostredníctvom modulu Žiadosti a vyhlásenia.

             Potrebné tlačivá sú v prílohách pod textom. Taktiež si ich môžete prevziať aj v škole.

            navratka_od_1_september.docx

          • Duchovná obnova IX.A

          • Dňa 1.- 2. júna sa naša trieda 9.A zúčastnila duchovnej obnovy v Koinonii Ján Krstiteľ vo Vyšnom Klátove. Privítali a venovali sa nám úžasní ľudia, ktorí nám dali možnosť otvoriť svoje srdcia a skutočne precítiť nášho milujúceho Boha. Od začiatku vládla príjemná atmosféra a my všetci sme sa výborne zabávali na pripravených aktivitách. Vychutnávali sme si každé slovo aj radu, ktorú sme dostali. Sme neskutočne vďační za takúto skúsenosť. Ďakujeme za tento výnimočný čas, bol to pre nás nezabudnuteľný zážitok!