• Novembrové a decembrové tvorenie v rámci krúžku Svet fantázie

          • Počas  pondelkov deti na krúžku  vyrábali jesenný obraz z prírodných materiálov, potešili voľne žijúce vtáčiky výrobou búdok z recyklovateľného materiálu (obalu od mlieka), ktoré naplnili pochúťkou (vhodným krmivom  pre vtáctvo). V decembri sa vyrábali vianočné ozdoby – vtáčiky na konári, tučniaky z Madagaskaru, snehuliak a Mikuláš v plastovom pohári s lietajúcim snehom z papierových vločiek v pozadí, ľadové medvede z plastového pohára. Deti si vytvorili  „seba ako krasokorčuliarku“ na klzisku. Posledný pondelok s nadšením vykreovali „zábavnú škatuľku“ a pochutnali si spolu na malej sladkosti. Prekvapením bola náplň tejto škatuľky (vtipy, ľahké výpočty, didaktické hry a splnenie zábavných aktivít). Deti dostali za úlohu zahrať si túto spoločenskú hru v prítomnosti rodičov, starých rodičov, priateľov .... vo vianočnej atmosfére pod stromčekom. Prezradím Vám jeden z vtipov:

             „Ide babka do kostola a spomenie si, že zabudla vypnúť sporák. Tak sa aspoň pomodlí: Anjelíčku, môj strážničku, opatruj moju dušičku. Tiež ochraňuj moju dvojplatničku a prepni ju zo šestky na jedničku.“

               S úsmevom  a v zdraví prežité vianočné dni. Tešíme sa na ďalšie tvorenie v Novom roku.

            Ježiškove ručičky nech Vás žehnajú,

            Ježiškova Matička nech Vám pomáha.

            Anjeli z neba nech Vám spievajú

            a požehnané Vianoce a šťastlivý

            Nový rok 2024 želajú ......

             

          • Nespi ráno ani Ty, vstaň a príď na roráTy.

          • Kedy: streda - 13.december 2023 o 7.00

            Kde: Školská kaplnka sv. Jozefa - CZŠ Kendice

            RORÁTY: 3 dôvody prečo vstať a ísť:
            1. svetlo do nového dňa
            2. príprava na Vianoce
            3. cvičenie sa v cnosti sebazaprenia

            Ako teda hovorí Tolkien Frodovi v Pánovi prsteňov – „Je to nebezpečná cesta, vyjsť za dvere…“. Na roráty obzvlášť – nebezpečná pre našu zlú rannú náladu, ľahostajnosť z Vianoc a lenivosť. Pozývame ťa preto vstať a čerpať.

            A budú aj spoločné raňajky 😀

          • Projekt "Viem, čo zjem"

          • Je dôležité vedieť, čo jeme? So žiakmi  4.A triedy sme si odpovedali  ÁNO. Aj preto sme sa rozhodli túto tému preskúmať viac do hĺbky a zapojili sme sa do projektu – Viem, čo zjem. Postupne absolvujeme zaujímavé hodiny, ktoré nás obohatia o nové poznatky napríklad o hygiene potravín, vyváženej strave, ovocí a zelenine, rizikách nevhodného stravovania a iné.  Cieľom projektu je motivovať žiakov základných škôl k vyváženému životnému štýlu. Keďže projekt je zaujímavou kombináciou prednášok, interaktívnych cvičení a pracovných listov, je pre žiakov každá téma aktuálna a uvedomujú si tým, že hovoríme aj o ich každodennom živote. Zároveň sa pri plnení úloh a učení o zdravom životnom štýle výborne zabavíme, porozprávame a učíme sa premýšľať o tom, čo jeme a aký je nás štýl života. 

          • EKO výrobky

          • V rámci environmentálnej výchovy žiaci v mesiaci november vyrobili krásne EKO VÝROBKY - rybky z CD-čka, stromčeky z lístia a kartónu, zvieratká z opadaného lístia. Výrobky boli vyrobené na hodinách pracovného vyučovania a na záujmových útvaroch Šikovníček a Tvorivé ručičky.

          • Adventné vence

          •  

            V pondelok ráno (4.12.2023) nám duchovný otec Michal požehnal naše adventné vence, ktoré si žiaci vyrobili sami za svoju triedu za pomoci asistentiek. Pri požehnaných vencoch sa budeme počas adventného obdobia modliť každé ráno. 

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj naša CZŠ sa zapojila do celoslovenského projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.“ Tento projekt spája generácie ľudí a vedie naše deti k výchove uvedomelej mládeže, k ľudskosti, dobrovoľníctvu, k úcte k starším a k prineseniu množstva lásky neznámemu seniorovi. Spoločne sa nám podarilo urobiť radosť 19 babkám a 12 dedkom, t.j. spolu sa vyzbieralo 31 ks krabíc. Nám pridelená koordinátorka krabice prevzala a budú
            rozdelené do zariadenia pre seniorov, komunitného centra v Kendiciach a aj tam, kde je potreba pomáhať. Všetkým, ktorí prispeli k vytvoreniu „krabice plnej lásky“ zo srdca patrí veľké Ď A K U J E M E .

          • Oznam ŠKD!!!

          • Vážení rodičia, z dôvodu vysokej chorobnosti pedagogických zamestnancov - učiteľov školy - bude prevádzka školského klubu detí na základe rozhodnutia riaditeľky školy v dňoch od 4. decembra do 8.decembra 2023 skrátená do 15.30. Prosíme Vás, aby ste do tohto času vyzdvihli svoje dieťa z ŠKD. Ďakujeme za pochopenie a prajeme požehnaný adventný čas.

          • DEŇ S ANKOU

          • Blahoslavená Anka Kolesárová, ktorá je patrónkou VI.B triedy, má svoj sviatok 20. novembra. Preto sme sa vo štvrtok 23. novembra so žiakmi vybrali na púť do Obišoviec, kde sú jej relikvie i po nej pomenovaný pútnický dom. Pán farár Michal nás prívetivo privítal, poukazoval nám svätyňu, vonkajší oltár, pútnický dom i faru. Mali sme dokonca aj možnosť zúčastniť sa na svätej omši, spolu s pútnikmi z Košíc. Okrem spomienok na príjemne strávený deň si žiaci odniesli na pamiatku aj magnetku, veľa požehnania a dúfam, že aj síl do ďalšieho štúdia.

          • Sviečka za nenarodené deti

          • Dňa 2.novembra 2023 sa naši žiaci, ich rodičia, ba aj starí rodičia spolu s učiteľmi zišli na cintoríne a spoločnou modlitbou a zapálením sviec sa spoločne zapojili do celoslovenskej kampane Sviečka za nenarodené deti.

          • OKTÓBER V ŠKD

          • Tak ako sú pestrofarebné listy na stromoch v jeseni, tak bol pestrý aj október v ŠKD. Vyrábali a tvorili sme rôzne veci (jablká a hrušky z krepového papiera), keď nám zafúkal vetrík, tak sme si púšťali aj šarkanov. Pobyt v ŠKD nám spríjemnila aj pani praktikantka, ktorá si pre deti pripravila rôzne aktivity (poznávali stromy a kry podľa listov, priradzovali k nim ich plody, vytvárali z listov stromy a krásne venčeky). Keďže október je aj mesiacom sv.ruženca, nejaký čas sme strávili aj v školskej kaplnke, kde sme naše modlitby obetovali na rôzne úmysly.

          • Informatická súťaž iBobor

          • Aj tento školský rok prebiehala v týždni od 6. do 10. novembra 2023 medzinárodná informatická súťaž iBobor. Súťaže sa zúčastnilo ešte viac žiakov ako minulý školský rok, a to 129 965 súťažiacich. Na našej škole súťažili všetci žiaci tried II.B až VIII.A. Desiatim žiakom sa podarilo byť úspešným riešiteľom a niektorým s výborným percentilom. Percentil znamená, že dosiahli lepšie výsledky ako uvedený počet percent všetkých súťažiacich.

            V kategórii Drobec (2. a 3. ročník) to boli Eliška Liptáková ( s percentilom 90,33 %), Ela Hropková (81,8 %), Júlia Pohlodková (81,69 %) a Dominika Džobáková (74,2 %).

            V kategórii Bobrík (4. a 5. ročník) to boli Oliver Porubský (88,03 %), Samuel Leško (85,24 %), Kiara Kakalecová (62,2 %), Jaromír Balog (55,07 %).

            V katogórii Benjamín (6. a 7. ročník) to boli Michaela Sabolová a Diana Kováčová (obe 92,51 %).

            Gratulujeme!

        • RIADITEĽSKÉ VOĽNO
          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Riaditeľka CZŠ sv. Michala Kendice 424 udeľuje všetkým žiakom školy riaditeľské voľno z organizačných dôvodov -  účasť pedagogických zamestnancov na celodiecéznom metodickom dni v Košiciach - dňa 16.11. 2023 (štvrtok).

            V prevádzke nebude ani ŠKD.

            Vyučovanie pokračuje v pondelok 20.11.2023.

        • Koľko lásky ...
          • Koľko lásky ...

          • Vážení rodičia,

            blíži sa čas adventu, a preto sme sa v tomto školskom roku opäť rozhodli zapojiť do iniciatívy „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Cieľom je naplniť krabicu od topánok maličkosťami, ktoré môžu potešiť opustenú babičku alebo deduška v domove dôchodcov. Môže to byť jediný darček, ktorý tento rok dostanú. Táto aktivita je dobrovoľná, ale každá maličkosť, ktorú môžeme poslať ďalej, poteší. V prípade, že sa chcete so svojimi rodinami do tejto iniciatívy zapojiť, krabice doručte do školy do konca novembra triednym učiteľom, alebo p. asistentke Ľubke a Ivetke. Poprosíme zabaliť zvlášť vrch a spodok krabice.

            V mene všetkých starkých Vám ďakujeme!

            Bližšie informácie na stránke: 

            https://www.kolkolasky.sk/skoly/

          • OKTÓBROVÉ TVORENIE v rámci krúžku - SVET FANTÁZIE

          • Deti USILOVNE a s láskou tvorili počas októbrových, kreatívnych pondelkov. Pracovali  s gaštanmi,  prírodnými materiálmi, rolkami z toaletných papierov,  drobnými ozdobami, semienkami, korálikmi a rôznym recyklovateľným materiálom z domácnosti.  Nezabudli ani na svojich starkých, ktorým zhotovili pozdrav od srdiečka.  Každé dielo, každý výtvor bol výstupom ich rúk podľa vlastnej fantázie alebo s menšou pomocou.  Detská fantázia je geniálna a nepozná hranice. Aj tento krúžok umožňuje deťom rozvíjať svoju predstavivosť, vytvárať svoje vlastné postavičky, zvieratká a veci. Nezabúdajme, že každé dieťa má úžasnú fantáziu a vidí aj to, čo je pre nás ostatných skryté.

          • OKTÓBER- MESIAC ÚCTY K  STARŠÍM

          • S radosťou a potešením sme v Mesiaci úcty k starším pripravili malú slávnosť pre naše staré mamy, starých otcov, dedkov, babky, starkých. Oslava ich života je ako hudba, ktorá zaznieva a vyžaduje obdiv a úctu. A to sme sa usilovali naplniť naším programom. Niekto raz povedal, že „to dôležité je zanechať stopy lásky v životoch tých, ktorí sú okolo nás.“ Starí rodičia svojou prítomnosťou robia život svojich vnúčat krásnym, neopakovateľným a jedinečným. Zanechali a stále zanechávajú stopy lásky v životoch svojich vnúčat, za čo im patrí naša obrovská vďaka.

          • Anglické divadlo

          • V stredu 25.10. sa žiaci III., V. a VI. ročníka našej školy zúčastnili predstavenia v divadle Scala v Prešove. Nebolo to len také obyčajné predstavenie, pretože žiaci mali možnosť zmerať si svoje znalosti a zručnosti v Anglickom jazyku. Divadelná inscenácia 'Dick Whittington and his cat' totiž prebiehala v angličtine. Išlo o tradičný britský príbeh o chudobnej sirote Dickovi, ktorý sa aj vďaka svojej kamarátke mačke stane starostom Londýna. Žiakom sa príbeh a veselé pesničky veľmi páčili a od sprevádzajúcich učiteľov dostali pochvalu za vzorné správanie. Po ukončení predstavenia sme so žiakmi navštívili Chrám sv. Jána Krstiteľa. Tu sme sa pomodlili desiatok svätého ruženca, ktorý sa v škole modlíme každý deň počas celého októbra.

          • „Čítať spoločne je super!“

          • Mnohé deti doma po knihe nikdy nesiahnu alebo čítajú veľmi málo. Prečo? Odpoveď je často záhadou. My, trieda 2. B, sme sa rozhodli urobiť experiment. Preniesť detskú izbu na chvíľu do školy a vyskúšať čítať spoločne so svojimi spolužiakmi, kamarátmi. Potrebné bolo doniesť do školy knihu, ktorú vo svojej knihovníčke majú, ale
            zatiaľ ju nečítali, nájsť si v triede miesto na poduške, koberci, stoličke či v čitateľskom kútiku a čítať!!! Takto spoločne sme čítali na viacerých hodinách čítania, po ktorých nasledovalo zdieľanie s prečítanou knihou a kresba ilustrácie, ktorá vystihovala to, čo žiaci prečítali. Neverili by ste aké ticho v triede zavládlo, keď sa knihy otvorili, aké nadšenie pre čítanie bolo možné vnímať v miestnosti, aké nádherné zdieľanie nasledovalo.
            Aký je výsledok nášho experimentu? Čítať spoločne je super!!!