• „Uvažuj skôr, než klikneš“

          • Narastajúci počet kybernetických útokov na Slovensku i v zahraničí a čoraz väčšia vynaliezavosť útočníkov poukazujú na potrebu ochrany ľudí v online priestore. Aj preto sa október stal Európskym mesiacom kybernetickej bezpečnosti

            Pasce v online priestore na nás číhajú denne. Nárast kybernetických útokov bol pozorovateľný aj počas pandémie COVID-19, kedy sa stali terčmi útokov napríklad nemocnice či výskumné centrá. Napriek tomu, že sa tieto útoky odohrávajú v internetovom priestore, môžu mať vážne dopady aj na ľudský život. Odhaliť kybernetického útočníka je v porovnaní s inými trestnými činmi náročné, niekedy až priam nemožné. Najnovší prieskum Eurobarometra pritom ukázal, že len 17 % Slovákov sa cíti byť veľmi dobre informovaných o rizikách kybernetického útoku.

            Zvyšovanie povedomia o význame a dôležitosti ochrany v internetovom a počítačovom priestore, ale aj vzdelávanie občanov EÚ v tejto oblasti sú hlavnými cieľmi európskeho mesiaca kybernetickej bezpečnosti. Tento rok sa pozornosť zameriava najmä na ochranu obyvateľov EÚ pred phishingom and ransomvérom.

            Phishing je druh kybernetického útoku, v ktorom útočník svojou dôveryhodnosťou presvedčí obeť, aby mu poskytla osobné, finančné alebo iné informácie. Výsledky Eurobarometra ukazujú, že práve phishing patrí k druhému najčastejšiemu útoku v rámci Európskej únie. 

            Ransomvér je najničivejší druh kybernetického útoku. Ide o typ škodlivého programu ktorý umožňuje útočníkovi prevziať kontrolu nad počítačom, tabletom či smartfónom a požadovať peniaze za ich vrátenie. Do zariadenia sa dostane po tom, ako používateľ klikol na podozrivý link alebo si stiahol neoverený obsah z internetu.

            Viac o internetovej bezpečnosti a závislosti na internete sa môžete dozvedieť:

            https://bezpecnenanete.eset.com/sk/kategoria/rodicia-a-deti/

            http://www.bezpecnyinternet.sk/

          • Deň jazykov

          • Deň jazykov je oslavou rôznorodosti a kultúrnej bohatosti krajín Európskej únie. Pripomína nám, že každý štát EÚ je dôležitý a plnohodnotný a nabáda nás k štúdiu rôznych jazykov, ktoré vedie k lepšiemu porozumeniu a spolupráci medzi jednotlivými krajinami. Naša škola sa do oslavy tohto dňa zapojila veľmi tvorivým spôsobom. Žiaci prvého stupňa vytvárali leporelá - obrázkové slovníky na rôzne témy. Žiaci druhého stupňa sa zapojili do súťaže o najlepší kreslený vtip v anglickom jazyku, ktorú vyhral Kristián Pohlodko zo VII.A triedy. Víťazovi blahoželáme a všetkým žiakom ďakujeme za aktívne zapojenie sa do školskej aktivity.

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • Táto modlitebná iniciatíva AID TO THE CHARCH IN NEED má za cieľ oživiť vieru v silu modlitby. Celosvetová kampaň je pozvaním pripomenúť si slová Panny Márie z Fatimy, že detská a dôverčivá modlitba ruženca môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť mier.

            Spoločná modlitba ruženca s deťmi posilní jednotu v Cirkvi a medzi národmi. Všetci sme povolaní, aby sme vytvorili jednu rodinu cez hranice, zjednotenú v modlitbe.
            Z modlitby vyrastá láska k Bohu a k blížnemu. Ruženec otvára naše srdcia konkrétnej pomoci prenasledovaným, núdznym a chudobným, v ktorých trpí sám Kristus.

            Pozývame Vás, vážení rodičia a milí žiaci, pripojiť sa k tejto modlitbovej kampani v utorok - 18.októbra 2022 o 18.00 vo farskom kostole sv. Michala.

             

             

          • "Budete mi svedkami." (Sk 1,8)

          •            

            17. – 21. október 2022

            Tieto slová sú súčasťou posledného rozhovoru zmŕtvychvstalého Ježiša s jeho učeníkmi predtým, než vystúpil do neba. To je ústredný bod, samotné jadro Ježišovho učenia adresovaného učeníkom ohľadom ich poslania vo svete. Všetci učeníci budú Ježišovými svedkami vďaka Duchu Svätému, ktorého prijmú. Kamkoľvek pôjdu, kdekoľvek budú. Tak ako je Kristus prvým poslaným, teda Otcovým misionárom a jeho „verným svedkom“, tak aj každý kresťan je povolaný stať sa misionárom a Kristovým svedkom.

            Misijný ruženec – Pápežské misijné diela Košickej arcidiecézy                     

                       

            Naša pomoc i podpora misiám a misionárom počas celého týždňa bude nasledovná:

            1. modlitba

            Desiatok ruženca obetujeme za misie i misionárov na rôznych kontinentoch.

            2. farebné oblečenie

            Našu spolupatričnosť s  misionármi vyjadríme nosením farebného oblečenia symbolizujúceho jednotlivé kontinenty:

            Pondelok – modrá

            Utorok – žltá

            Streda – biela

            Štvrtok – červená

            Piatok – zelená

            3. finančná zbierka

            Každý deň si počas veľkej prestávky môžete zakúpiť čokoládku za symbolickú cenu 1 €. Výťažok z predaja čokoládok zašleme na účet Pápežských misijných diel na podporu ich projektov pre deti a mládež.

          • NÁVŠTEVA POŠTY A SDB PREŠOV

          • Dňa 28.9.2022 navštívili žiaci 4.A triedy priestory Slovenskej pošty Prešov a priestory Strediska doručovania balíkov (SDB) v Prešove.

            Na pošte sme chceli predovšetkým poslať listy starým rodičom. Avšak naučili sme sa aj ako vypísať poštovú poukážku, dozvedeli sa, prečo vidíme na listoch už len vzácne poštovú známku a kam putuje list potom, čo ho odovzdáme pri okienku. Bolo to veľmi zaujímavé!

            Poďakovali sme sa pracovníčkam pošty Zdenke a Hanke za úžasný výklad a pokračovali sme do priestorov strediska doručovania balíkov, kde sme si prakticky vyskúšali, ako poslať balík. Pri tej príležitosti sme zvážili nielen balík, ktorý sme mali poslať, ale aj seba! Ochotná pracovníčka Zdenka nás previedla celým priestorom, odpovedala na naše zvedavé otázky, vysvetlila, ako sa balíky triedia a ako sa dostanú až k nám – adresátom. V stredisku sme sa tak zabávali, až sme celkom zabudli na čas! Plní zážitkov sme sa vrátili domov..

          • PREVENTÍVA !

          • U lekára?    U zubára?    Nie!    Na našej škole!

            Okrem stálych úloh, ako sú najmä prevencia nevhodného správania, šikanovania, podpora zdravého životného štýlu, vytváranie pozitívneho školského prostredia,  je hlavnou témou prevencie v tomto školskom roku „SPOLUPRÁCA/KOOPERÁCIA“. Budeme ju napĺňať prostredníctvom rôznych aktivít, aby sme zistili a pochopili prečo je spolupráca v našom živote dôležitá.

            Zavoláme si na pomoc aj odborníkov z rôznych preventívnych oblastí.

            Včas vás o všetkom budeme informovať, prostredníctvom triednych učiteľov, alebo web stránky školy.

                                                                                                                   koordinátorka prevencie E. Mandúchová