• Biblická olympiáda
          • Biblická olympiáda

          • Dňa 29.3.2023 sa v priestoroch RKFÚ sv. Mikuláša v Prešove uskutočnilo okresné kolo
            Biblickej olympiády
            . Družstvo žiačok našej školy v zložení: Terézia Duždová (IX.A), Anna
            Pigulová (VII.A) a Michaela Sabolová (VI.A) sa umiestnilo na 1. mieste.
            Srdečne blahoželáme!

          • Dodatok k dotácii na stravu

          • Nárok na dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (tzv. obedy zadarmo) od 01.05.2023 má  každý žiak školy (1. aj 2.stupňa), ktorého zákonný zástupca podá žiadosť o poskytnutie dotácie.

          • Poskytovanie dotácie na stravu od 01.05.2023

          •  

            Dňa 28.02.2023 bol v zbierke zákonov SR zverejnený zákon č. 65/2023 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 417/2013 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Predmetná novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi s účinnosťou od 01.05.2023 mení a dopĺňa zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“), čím dochádza k zmenám v poskytovaní dotácie na stravu.

            Zmeny v poskytovaní dotácií na stravu reagujú na neustále sa zvyšujúce životné náklady domácností s deťmi ako sú energie, potraviny, zvýšenie cien stravovania detí v školách z dôvodu úpravy finančných pásiem na nákup potravín na jedlo v zariadeniach školského stravovania, ako aj z dôvodu zvyšovania režijných nákladov v týchto zariadeniach. 

            Oprávnené deti na poskytnutie dotácie na stravu:

            V zmysle § 4 ods. 3 zákona o dotáciách, dotáciu na stravu možno poskytnúť na zabezpečenie obeda a iného jedla v MŠ a v ZŠ na dieťa, ktoré navštevuje:

            1. posledný ročník MŠ alebo ZŠ, ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada žiadateľa o dotáciu (ďalej len „zriaďovateľ školy“) prostredníctvom zariadenia školského stravovania, aby podal žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu na toto dieťa,
            2. MŠ, okrem dieťaťa navštevujúceho posledný ročník MŠ, a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len „deti v HN/ŽM“),
            3. MŠ, ak v MŠ, okrem dieťaťa navštevujúceho posledný ročník MŠ, je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi.

            Vzhľadom na zmenu kategórií oprávnených detí sa od 01.05.2023 už nebude prihliadať na to, či je rodič poberateľom daňového bonusu na dieťa, t.j. dieťaťu od 01.05.2023 môže byť poskytnutá dotácia na stravu aj v prípade, ak naň rodič poberá daňový bonus.

            V prípade detí navštevujúcich posledný ročník MŠ alebo ZŠ, bude možné dotáciu na stravu od 01.05.2023 poskytnúť len za podmienky, ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu písomne o to požiada.

            V prípade, že chcete využiť dotáciu na stravu prosíme Vás, aby ste prostredníctvom Edupage poslali škole žiadosť do 31.3.2023.

            Ďalšie informácie sú zverejnené na web stránke ÚPSVR

            https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/socialne-veci/pomoc-v-hmotnej-nudzi-a-statne-socialne-davky/dotacie-pre-deti-na-stravu-a-skolske-potreby/poskytovanie-dotacie-na-stravu-od-01.05.2023.html?page_id=1255775

             

          • Zima v ŠKD

          • Už tu máme jar a preto si môžeme zhodnotiť uplynulú zimu. S deťmi v ŠKD sme si ju užili plnými dúškami. Bol nám dopriaty sneh, čomu sa deti veľmi tešili. Čakanie na Vianoce sme si spríjemnili ozdobovaním nášho školského vianočného stromčeka. 

          • Návšteva predškolákov

          • Máme za sebou prvý polrok školského roka. Ani sa nenazdáme, budú letné prázdniny a začiatok nového školského roka. Predškoláci a teda budúci prváci si pomaly prezerajú školy, kde by od septembra začali načerpávať nové informácie, písať, čítať, počítať. Takto to bolo aj na našej škole, kde nás ešte 2.12.2022 navštívili predškoláci z Materskej školy v Kendiciach. Veľmi sme sa potešili ich návšteve a pripravili sme si pre nich malý program. Naši prváci im spolu s triednou učiteľkou, pani uč. Bugatovou, predviedli  čo už vedia, čo sa za ten krátky čas naučili a zaspievali im peknú pesničku na rozcvičovanie prštekov pred písaním. Nakoniec sa deti navzájom obdarovali darčekami, ktoré vlastnoručne vyrobili.

          • Testovanie 9-2023

          • V školskom roku 2022/2023 sa riadny termín Testovania 9 uskutoční  22. marca 2023 (streda). Náhradný termín testovania sa uskutoční 4. apríla 2023.

            Žiaci musia byť v škole najneskôr o 7:45. 

            Na matematike je dovolené žiakom používať kalkulačku, ktorá umožňuje základné počtové výkony a nedokáže vykresľovať grafy, zjednodušovať algebrické výrazy obsahujúce premenné, počítať korene rovnice; uhlomer, kružidlo, pravítko, pero, ktoré píše namodro a ceruzku. Na slovenskom jazyku je dovolené žiakom používať iba pero, ktoré píše namodro.

            Harmonogram testovania a podrobnejšie informácie nájdete na stránke: 

            https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Poznáme víťazov recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín 2023!

            Prišli, prekonali sami seba, zarecitovali a zvíťazili:

            1.kategória- prednes poézie:

            1.miesto: Samuel Leško

            2. miesto: Kiara Jana Kakalecová
            3. miesto: Rebeka Marcinová
             

            - prednes prózy:

            1. miesto: Andrej Novotný
            2. miesto: neudelené
            3. miesto: Adrián Havrila

            3.kategória- prednes poézie:

            1. miesto: neudelené
            2. miesto: Nela Kolivošková
            3. miesto: neudelené

            -prednes prózy:

            1. miesto: Tamara Bebľárová
            2. miesto: Anna Pigulová
            3. miesto: neudelené

            Srdečne blahoželáme!

            hrdá porota

          • O prírode s odborníkom

          • Učiť sa o prírode, naslúchať jej hlasu, všímať si jej krásu, to všetko sa dá robiť s pomocou kníh
            a encyklopédií, avšak naši žiaci sa toto všetko učili za pomoci odborníka, pani Ing. Marty Hrešovej,
            koordinátorky enviromentálnej výchovy zo Štátnej ochrany prírody SR.
            Paleta tém bola pestrá a zvedavé otázky nemali konca-kraja. Pytliactvo, zakladanie ohňa, národné
            parky, výrub lesov, chránené živočíchy, ilegálne suveníry z ciest, to všetko zaujalo našich piatakov,
            šiestakov a siedmakov.
            Mať na vyučovaní takého vzácneho hosťa je výborným spestrením školského dňa!